te ~130g białka wystarczy Cukier odpada całkowicie-możesz dać owoc po treningu Co to za olej chcesz pić? Byle nie kujawski-daj oliwę extra virgine, olej lniany bądź rzepakowy tłoczony na zimno Dodaj też warzyw do diety Ramę wyrzuć i zastąp masłem
[...] prosty plan posiłków, zeby to bylo smaczne- jeszcze scislej , nie wiem z czym jesc tluszcz nasycony(jego chce miec wiecej) Myslalem o takim schemacie 1. WPC+Smietana, olej koko,rzepakowy 2. Karkowka + olej+szpinak 3. Olej, brokuly, ogorki. cebula Karkowka 4. Ryz, jajka . CHodzmi mi o po prostu cos gotowego,bo nei wiem jakie salatki robic, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Dieta ok, tylko szynke wywal i zdrowe tłuszcze by sie przydały: oliwa z oliwek, tran, orzechy, olej nierafinowany rzepakowy, tłuste ryby Unikaj takich wpadek z 5000kcal :) Jeżeli ćwiczysz 3x w tyg to plan strasznie przeładowany, za dużo tego. Daj tak: Nogi (nawet 20s + kilka na łydy) Plecy 16s Klatka 12s Barki 9-12s Bic/tric 6-9s Pytania: 1. [...]
olej rzepakoway, podobnie jak cala reszta olei roslinnych (poza kokosowym) NIE NADAJA sie do smazenia. Ulegaja uwodoronieniu czyli sami sobie z dobrgo tluszczu mozemy zrobic w domu tluszcze TRANS. Rzepakowy nadaje sie teoretycznie do krotkiej obrobki cieplej, ale dla mnei to pojecie wzgledne. Ile dla kogo to jest krotka obrobka i kiedy dokladnie [...]
Źródła oleju to: oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy (tłoczony na zimno), etc. Czy stracisz? a jak to policzyłeś deficyt: http://www.sfd.pl/dzien_-500kcal_a_gdzie_kg_w_ci%C4%85gu_tygodnia_-t275204.html http://www.sfd.pl/Deficyt_energetyczny_a_spadek_masy_cia%C5%82a-t152158.html Działaj
rzepakowy wcale nie ejst taki swietny do smazenia do smazenia smalec, maslo klarowane albo olej kokosowy (zwlaszcza jesli to smazenie trwa chwile) na masle zwyklym mozna smazyc krotko, tzn jajecznice mozna zrobic na zwyjlym masle na zimno so salatek/warzyw - oliwa, lniny ok, ale niech to nie bedzie gowne zrodlo tluszczy w diecie. Nie opieraj sie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] tego kwasu na powstawanie groźnej choroby zwanej przerzilicą). Smalec ma go zaledwie 3-10% swojej wagi, natomiast oliwa z oliwek może mieć od 3 do 20% wagi. Dla porównania, olej słonecznikowy ma go aż 48-74%! Z uwagi na niską zawartość kwasów Omega-6, smalec – w przeciwieństwie do olejów roślinnych (kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, [...]
Wracając do proporcji, który to temat Rothen zaczął - to, że w sklepie ze zdrową żywnością kupisz olej z orzechów, a obok oliwy stoi olej z pestek winogron, to jeszcze o niczym nie świadczy. Nasza dieta obfituje w kwasy n-6 i n-9, które są organizmowi potrzebne, ale brakuje nam kwasów n-3. Trzeba zatem szukać źródła, które ma przewagę n-3 nad [...]
[...] nie musi być bardzo droga, ale trzeba wiedzieć co wybierać i nie tracić kasy na śmieci. Ziemniaki, kasza, jajka, podroby, mięso wieprzowe, tańsze surowe ryby, typu śledź, olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno (zamiast jakichś marynowanych oliwek czy czegoś tam podobnego...) - a z kolei np. filety z piersi kurczaka (które są stosunkowo [...]
[...] mnie takie stwierdzenie jak CZYSTA MISKA TO KURCZAK I RYŻ. Od kiedy w naszym kręgu kulturowym i geograficznym? Skąd ta oliwa z oliwek skoro nasi dziadowie pijali lniany i olej konopny, rzepakowy? Rybacy z Pomorza dietę opierali na rybie w 100 wersjach, śledź, łosoś, flądra (tak, 100 lat temu zwykli rybacy jadali łososia, są na to opracowania [...]
do pytania 1 - "Jeżeli przyjmie się szybkość utleniania się smalcu jako 1, to oliwa z oliwek utlenia się 10 razy szybciej, olej słonecznikowy, sojowy, rzepakowy 100 razy szybciej, olej lniany 250 razy a olej z ryb aż 350 razy szybciej."
olej z winogron nie nadaje sie zbyt do smazenia, z roslinnych tylko kokosowy i ew. rzepakowy tloczony na zimno jest polecany :-)) no chyba ze nie smazylas na nim to pardon ;-) a przepis na piernik domowy i hummus z fasoli jest juz w dziale z przepisami ? %-) ach i lecisz jakims konkretnym planem treningowym? bo codziennie masz cos innego ? [...]
Majonez (przynajmniej domowy) powstaje przez zmiksowanie oleju, żółtka, musztardy, odrobiny cukru, soli i kwasku cytrynowego lub octu. Największym składnikiem jest olej roślinny, najczęściej rzepakowy, w proporcji około 1 litr na 1 żółtko! Wyobraźcie sobie ile tego żółtka (nawet jeśli jest w proszku) zjecie smarując kanapkę majonezem? W [...]